Ga naar hoofdinhoud
digitalisering toegankelijkheid

De toegankelijkheid van digitale inlogmiddelen van de overheid laat sterk te wensen over. Dit geldt ook voor websites en apps. Mensen met een beperking kunnen daardoor niet zelfstandig gebruik maken van de dienstverlening van de overheid. In een brief aan de Tweede Kamer doet Ieder(in) samen met 10 andere belangenorganisaties (waaronder EMB Nederland) de oproep om vaart te maken met het verbeteren van de digitale toegankelijkheid.

Inlogmiddelen niet toegankelijk

Op 10 december bespreekt de Tweede Kamer de digitalisering van de overheid, waaronder het toelaten van nieuwe identificatiemiddelen naast DigiD. Ieder(in) ziet dat de nadruk hierbij meer ligt op de betrouwbaarheid en veiligheid van deze nieuwe middelen. Er is onvoldoende oog voor de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Een voorbeeld is de tweestapsidentificatie en het gelijktijdig moeten bedienen van twee apparaten bij het inloggen. Voor mensen met een beperkte handfunctie is dat niet mogelijk. Die kunnen zo’n app daardoor niet gebruiken.

Regelen machtigen wettelijke vertegenwoordigers

Een belangrijk onderwerp van de brief is de oproep aan de staatssecretaris om de machtigingsfunctie voor wettelijk vertegenwoordigers te regelen. Het machtigen van een wettelijk vertegenwoordiger om gebruik te maken van DigiD is géén optie voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking en mensen met bijvoorbeeld dementie. In het regeerakkoord staat daarom, dat er een machtigingsfunctie komt voor wettelijke vertegenwoordigers. De staatssecretaris heeft in 2018 toegezegd dit te regelen. Dit is niet gebeurd. Wettelijk vertegenwoordigers zijn daarom genoodzaakt ‘zichzelf te machtigen’ om een DigiD aan te vragen en te gebruiken en zijn hiermee noodgedwongen in overtreding. In de brief wordt de staatssecretaris gevraagd wanneer machtigingsfunctie voor DigiD voor de – door de rechter benoemde – wettelijk vertegenwoordigers geregeld is.

Zie het nieuwsbericht op de website van Ieder(in)

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer Overleg Digitalisering 10 december

Back To Top