Ga naar hoofdinhoud

p 18 maart 2021 organiseerde KansPlus, belangennetwerk verstandelijk gehandicapten, het online congres (H)erken jij dementie? Een digitaal congres voor naasten over het herkennen en erkennen van dementie bij mensen met een verstandelijk beperking. Thema’s die aan de orde kwamen: begrijpen van signalen, samen werken aan passende ondersteuning, (h)erkennen van gedrag en de emotionele impact op naasten.

Het online congres werd door 150 mensen gevolgd. Met name door ouders, broers en zussen en anders betrokkenen op mensen met een verstandelijke beperking. Zij werden deels vergezeld door een zorgprofessional.

Toerusten van naasten

Doel van het congres was de mogelijkheid bieden elkaar te ontmoeten. Om ervaringen en kennis uit te wisselen over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Om met name naasten toe te rusten met informatie over dit onderwerp dat al meer speelt.

Dat gebeurde in een plenair programma en tijdens workshops. Met sprekers, interviews, een quiz en onderling gesprek. En met de wonderschone terugkoppelingen in theatervorm door theater Kracht van Beleving.

Tevreden reacties

“Mooi congres hebben jullie georganiseerd. Mooi de afwisseling tussen verhalen, wetenschap, muziek en theater te zien. Heel waardevol. Deelnemers vertelden graag en deelden de ervaringen.”

De reacties op het congres zijn mooi: ondanks dat het niet live maar online gebeurde, vonden de deelnemers het betrokken en warm en sloten zij in de middag met een voldaan gevoel af.

Terugkijken kan en mag

Heeft u het congres gemist? Bent u nieuwsgierig geworden naar de inhoud?

Op de website van KansPlus kunt u delen van het online congres terugkijken.

  • Bijvoorbeeld het sterke interview met Saskia over haar broer Joost.
  • De lezing ‘Signalen en diagnostiek’ door Alain Dekker.
  • De uitvoeringen naar aanleiding van interviews en lezingen door theater Kracht van Beleving.
  • Ook zijn de presentaties te downloaden van workshops: samen beslissen samen doen, dagactiviteiten voor ouderen, signalen en diagnostiek, dementietafels en kennisnetwerken, samenwerken met naasten.
  • En de veelzeggende cartoons gemaakt door Suus.

Bekijk de bijdragen onder de volgende link:
https://www.kansplus.nl/2021/03/30/congres-herken-jij-dementie-18-maart-2021/

Programma (H)erken jij dementie?

Het congres maakt onderdeel uit van het programma ‘(H)erken jij dementie? bij mensen met een verstandelijke beperking’. KansPlus is een van de deelnemende organisaties.

Meer informatie over dit programma is te vinden op:

Contact KansPlus

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dickie van Kaa, directeur KansPlus, via 030-2363744 of 06-46775343. Of via een mail naar [email protected].

Back To Top