Ga naar hoofdinhoud

 

Op VRIJDAGMIDDAG 11 JUNI 2021 OM 14.30 UUR wordt het eerste exemplaar van de picto-museumkaart in gebruik genomen in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Deze gratis picto-museumkaart is een gezamenlijk initiatief van ISAAC-NF en EMB Nederland.

De picto-museumkaart heeft als doel de beleving en de mogelijkheid tot participatie bij het museumbezoek voor mensen met een communicatiebeperking, te vergroten.

Om de OC-gebruiker (degene die ondersteunde communicatie gebruikt voor zijn/haar dagelijkse communicatie) nog meer te laten genieten en te betrekken bij het museumbezoek, bieden ISAAC-NF en EMB Nederland de OC-gebruiker de mogelijkheid aan om tijdens het museumbezoek naast het gebruik van het eigen communicatiemiddel,  gebruik te maken van deze gratis picto-museumkaart.

Onder het motto dat communicatie tijdens een museumbezoek een recht is voor iedereen.

In het VN-verdrag voor de rechten van de mens is vastgesteld dat mensen met een communicatiebeperking recht hebben op toegankelijkheid van communicatie en dat zij eveneens het recht hebben om hun mening te kunnen uiten net als ieder ander.

Dit verdrag heeft Nederland in 2016 bekrachtigd. De picto-museumkaart moet ervoor zorgen dat een bezoek aan het museum laagdrempelig wordt voor mensen met een communicatiebeperking. Er is inmiddels veel aandacht voor de toegankelijkheid van gebouwen en voorzieningen, maar minder aandacht voor toegang tot communicatie en de best passende communicatieve voorzieningen.

Naast het Rijksmuseum in Amsterdam zullen in totaal zo’n 350 musea verdeeld over Nederland en Vlaanderen meerdere exemplaren van de picto-museumkaart toegestuurd krijgen om bezoekers met een communicatiebeperking en hun begeleiders dit communicatiemiddel te kunnen aanbieden bij hun museumbezoek.

 

Back To Top