Ga naar hoofdinhoud

EMB Nederland ontvangt uit meerdere hoeken verontrustende berichten over een nieuwe regel die toegepast wordt door zorgkantoren bij de toekenning van meerzorg (en ook bij een PAB aanvraag).

De zorgvraag van de budgethouder wordt niet betwist, de noodzaak tot uitbreiding van de zorg ook niet, maar over toekenning van het noodzakelijke budget wordt pas een besluit genomen als er zorgverleners aangenomen zijn.

Volgens ons is dit de omgekeerde wereld en druist het in tegen de regels die horen bij verantwoordelijk budgetbeheer.

Een zorgkantoor kan en mag nooit van budgethouders verwachten dat zij zorgverleners aannemen, en dus een financiële verantwoordelijkheid aangaan, terwijl er nog geen 100% zekerheid is dat er budget voor komt.

Met deze manier van handelen zullen budgethouders geen arbeidscontracten meer aangaan en zich genoodzaakt zien overeenkomsten van opdracht met (duurdere) zzp’ers aan te gaan.

In de huidige arbeidsmarkt is het heel lastig goede en vooral betaalbare zorgverleners te vinden. Het vinden van geschikte zorgverleners kan een langdurig proces zijn, budgethouders moeten de tijd krijgen dit met zekerheid van een beschikbaar budget zonder stress en aangaan van financiële onzekerheden, te kunnen uitvoeren.

Wij vragen daarom VWS om duidelijkheid.

Bestuur EMB Nederland

Back To Top