Ga naar hoofdinhoud

ZN geeft aan zorgkantoren het advies dat de zorgplicht van de zorgaanbieder vervalt als verwanten hun naaste ivm. Covid-19 mee naar huis nemen en ook dat na twee weken het recht op terugkeer naar de eigen kamer er niet meer is (Zie de tekst uit een Q&A van ZN).

Groot is onze  verbazing en verontwaardiging toen wij dit bericht lazen. Wat een kortzichtige blik van deze  ‘beleidsmakers’. Het onvermogen om na te denken vanuit verschillende gezichtspunten, om van een uitzonderlijke situatie de uitzonderlijke gevolgen te overzien en te beseffen dat in zo’n situatie de regelgeving die eerder gold nu (tijdelijk) niet kan gelden.

Regeren met de portemonnee in plaats van met compassie en inlevingsvermogen in de cliënt, voor de gehandicaptenzorg. Nee dit is een onmenselijke reactie. Verwanten hebben door het mee naar huis te nemen van hun naaste ook de mensen in de instelling tijdens de corona tijd ontlast. Dan past deze maatregel niet. Bovendien is het is zijn / haar kamer, ze betalen er een bijdrage voor aan het CAK en hun eigendommen staan er. Ze kunnen in theorie elk moment (mits getest etc. ) weer terug.

De eigen plek in de vertrouwde groep met gekende medebewoners kan en mag in deze crisis periode toch niet zomaar komen te vervallen. Voor EMB’ers die vaak moeilijk begrepen worden is het heel belangrijk dat er een vertrouwd en gekend zorgteam is. Vaak is dit een lange zoektocht geweest.

Een woonplek bij een zorgaanbieder is niet zoiets als een kamer in een ziekenhuis of een hotelkamer. Er wordt tenslotte altijd over ‘de woning’ gesproken. Je hebt een kamer in de woning bij de zorgaanbieder.

EMB Nederland roept zorgkantoren en zorgaanbieders op dit advies niet op te volgen.

Als Zorgverzekeraars Nederland dit beleid wil doorvoeren dan zijn ze hopelijk wel zo beleefd om het CAK op te dragen de eigen bijdrage terug te storten. Ook is het dan voor de hand liggend dat ZN de zorgkantoren opdracht geven de ZIN ( zorg in natura) bekostiging per direct te wijzigen in een PGB. We zitten er niet op te wachten maar als je A zegt moet je de consequenties ook nemen.

Het bestuur van EMB Nederland,

G. Benjamins, voorzitter                                              E. van de Bilt, secretaris

 

Bijlage: Vraag/ antwoord komt uit een Q/A lijst van ZN Nederland gericht aan de zorgkantoren dd. 21/04/2020.

 

Lees ook: EMB Nederland in NRC: geen garantie terugkeer naar zorginstelling is “onmenselijk”

 

Back To Top