Ga naar hoofdinhoud

Motor Activity Training Program (MATP) is een internationaal sport- en beweegprogramma dat ontwikkeld is voor mensen met een zeer ernstige meervoudige beperking. Zij zijn niet in staat om sportactiviteiten op een normale manier te beoefenen. MATP is erop gericht om voor iedereen een passend individueel trainingsprogramma op te stellen. Zoals de naam van het trainingsprogramma al zegt gaat het om training en niet om competitie. MATP is een programma dat officieel onderdeel is van Special Olympics. Internationaal gezien wordt het beoefend in 96 landen, waarvan 31 uit Europa.

Het doel is om beweeg- en sportactiviteiten aan te bieden aan mensen met een zeer ernstige meervoudige beperking (EMB). Dit wordt gedaan in een circuitvorm waarin niemand wordt uitgesloten van deelname. Bij ieder individu staat persoonlijke verbetering voorop. De oefeningen van het MATP kunnen eenvoudig moeilijker of makkelijker gemaakt worden.

Gehandicaptensport Nederland heeft een leskaart ontwikkeld waar je als professional verschillende beweegoefeningen kan vinden gericht op mensen met een (ernstige) meervoudige beperking.

De leskaart is te vinden op de site van gehandicaptensport Nederland onder de kop ‘informatie’

https://www.gehandicaptensport.nl/onze-sporten/matp

Back To Top