Ga naar hoofdinhoud

De woontoeslag moet omhoog. Dat wil de Landelijke Vereniging voor Ouderinitiatieven (LVOI). Meer dan de helft van de kleinschalige woonvormen, opgericht door ouders voor hun kinderen met een beperking, komt in de problemen door stijgende zorgkosten.

Volgens de LVOI is het persoonsgebonden budget (pgb) in 2024 voor de helft van de zogeheten ouderinitiatieven niet meer genoeg. LVOI-bestuurslid Rudo Jockin: “De initiatieven zijn genoodzaakt om op buffers in te teren, zorg af te schalen of ouders moeten nóg meer zorg gaan leveren.”

Hoogst haalbare vorm van zelfstandigheid

Er zijn in Nederland een paar honderd ouderinitiatieven. Per Saldo, de landelijke vereniging van mensen met een pgb, schat zo’n 500. De initiatieven worden vaak opgericht door een groep ouders die voor hun kinderen met een beperking een gezamenlijke woonplek willen creëren. De grootte van de groep varieert per initiatief van zo’n vijf tot twintig bewoners.

De bewoners hebben meestal een pgb. Met het pgb koopt het bestuur van het initiatief, dat vaak bestaat uit ouders, dan zelf de zorg in bij een zorgorganisatie. Jockin benadrukt dat bewoners zo veel regie houden: “Het is voor hen de hoogst haalbare vorm van zelfstandigheid, afgestemd op hun specifieke beperking.”

 

(Bron: EenVandaag)

Back To Top