Ga naar hoofdinhoud

Het College voor de Rechten van de Mens heeft DSP-groep gevraagd een verkennend onderzoek te doen naar de situatie van mensen met een (zeer) verstandelijke beperking, met als uitgangspunt het VN-verdrag handicap. De conclusie van het onderzoek is dat er meer aandacht moet komen voor de rechten van mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking in Nederland.

Naar aanleiding van het onderzoek beveelt het College het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan om meer onderzoek te doen naar mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking.

Grote impact wijzigingen in de zorg

Het College voor de Rechten van de Mens geeft op de website aan dat de wijzigingen in de zorg van de laatste jaren hebben grote impact op mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking: ‘Zij zijn zeer kwetsbaar en hebben op alle gebieden van hun leven veel ondersteuning nodig. Maar door hun beperking kunnen zij vaak niet aangeven of er problemen zijn.’

Deze groep wordt door hun specifieke situatie vaak niet of alleen zijdelings meegenomen in onderzoeken en publicaties over mensen met een beperking. Dat was voor het College een reden om juist naar deze groep te kijken.

Het VN-verdrag handicap gaat over mensen met verschillende soorten beperkingen, waaronder mensen met ernstige en zeer ernstige verstandelijke beperkingen. Daarom is dit verdrag het uitgangspunt voor het verkenningsonderzoek. Het College beschermt, bevordert en monitort de uitvoering van dit verdrag.

Lees hier het volledige bericht over het onderzoek en het rapport.

Bron: Klik

Back To Top