Ga naar hoofdinhoud

Wij hebben vaak aandacht gevraagd voor de situatie dat een wettelijk vertegenwoordiger niet namens degene waarvoor hij door de rechtbank tot wettelijk vertegenwoordiger is benoemd een DIGID mag gebruiken als deze door wilsonbekwaamheid geen machtiging kan afgeven.

Ons advies was steeds :

We mogen het officieel niet aanraden maar gaan er van uit dat er zeer binnenkort gewijzigde regels komen. Waardoor de wettelijk vertegenwoordiger gewoon namens het kind met een beperking of de cliënt een DigiD kan aanvragen en gebruiken. Wij zouden alvast hierop vooruitlopen en een DigiD voor hen aanvragen.

Maar de zaak is weer actueel nu er  wordt  nagedacht over een digital green certificate  (DCC)om te reizen:
Zie op
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/wat-is-het-eu-digitaal-corona-certificaat

En daarbij staat:

Aanvragen DCC met vaccinatie-registratie

Met uw vaccinatiegegevens kunt u straks zelf een DCC aanvragen via de CoronaCheck-app of website. De zorgverlener die u de prik gaf, slaat die gegevens op.

Er zijn 2 manieren om uw vaccinatiegegevens op te vragen:

Door via de app of website in te loggen met uw DigiD worden de gegevens automatisch opgehaald uit de registratiesystemen van:

  • RIVM (als u daarvoor toestemming hebt gegeven)
  • GGD
  • Ziekenhuizen

Staan uw vaccinatiegegevens in een ander registratiesysteem, zoals bij uw huisarts, dan wordt er een andere manier ontwikkeld om uw vaccinatiegegevens op te vragen. Hoe precies? Dat wordt nu verder uitgewerkt. Dit geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn in het buitenland.

U kunt ook een DCC aanvragen met een negatieve testuitslag of een herstelbewijs.

Uw gegevens in de CoronaCheck-app worden niet centraal opgeslagen. Dit gebeurt alleen op uw eigen telefoon of computer.

 

Dit betekent dat je straks een Digid nodig hebt om aan dit certificaat te komen. Daar is weer niet goed over nagedacht.

Namens de verenigingen

KansPlus Gerrie Beumer

Sien Nicoline Versluys

EMB Nederland Geert Benjamins

Back To Top