Ga naar hoofdinhoud

Vorige week berichtte EMB Nederland dat zij aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een paarse krokodil (digitaal) wilde uitreiken.

Dit omdat ZN aan zorgkantoren het advies gaf dat de zorgplicht van de zorgaanbieder vervalt als verwanten hun naaste ivm Covid-19 mee naar huis nemen en ook dat na twee weken het recht op terugkeer naar de eigen kamer er niet meer is….

Deze week berichtte men dat dit standpunt was gewijzigd. Men deelt nu op haar website mee dat de zorgaanbieder in principe de plek van een cliënt gereserveerd houden, ook als hij langer dan 14 dagen (volgens reguliere regelgeving) weg is. Zorgaanbieders kunnen een terugkeergarantie afspreken met de verwanten. Daarbij geldt volgens ZN als uitgangspunt dat als de cliënt zijn verblijf tijdelijk onderbreekt, hij niet kan terugkeren in de periode waarin de bezoekbeperkingen gelden. Dit om besmettingsgevaar voor andere cliënten en medewerkers te beperken.

Naar onze mening kan dit laatste minder stellig. Er kan wel gezegd worden dat iemand bij terugkeer getest moet worden en dat hij/zij geen ziekteverschijnselen mag hebben op dat moment.
Verder is de opmerking in het verhaal van ZN, dat het niet verstandig is je naaste naar huis te halen vanwege het grotere besmettingsgevaar, niet correct. Om te beginnen omdat deze stelling nog nergens bewezen is, maar vooral omdat je zelfs het tegenovergestelde kan verwachten. In woongroepen zijn vaak 10 – 12 verschillende begeleiders die in- en uitlopen en buiten evenveel risico lopen op besmetting als ouders,yu wanneer deze even boodschappen gaan doen. Thuis komen er geen 10 – 12 mensen over de vloer.

Wij vinden het een hele stap in de goede richting en complimenteren ZN met haar bereidheid om naar belangenbehartigers als EMB Nederland te luisteren en op standpunten terug te kunnen komen. Klasse en heel sportief. De vereniging EMB houdt deze paarse krokodil in het hok.

Het bestuur van EMB Nederland,

Geert Benjamins, voorzitter
Erika van de Bilt, secretaris

Back To Top