Vorig jaar april, tijdens de lockdown, gaf Zorgverzekeraar Nederland (ZN) het advies aan de Zorgkantoren om de zorgplicht van de zorgaanbieder te laten vervallen als verwanten hun naaste vanwege Covid-19 mee naar huis nemen. Ook het recht op terugkeer naar de eigen kamer zou na twee weken moeten vervallen. (Zie de tekst uit een Q&A van ZN). EMB Nederland was verbaasd en verontwaardigd en gaf een interview aan de NRC.
‘Een onmenselijk standpunt’, noemt voorzitter Geert Benjamins dit advies in de NRC. ‘Veel ouders hebben hun kind uit de instelling gehaald omdat die op slot ging en zij hun kind zo lang niet kunnen missen’, citeert de NRC Geert verder. ‘Ook waren ze bang voor besmetting. Bovendien hebben deze ouders de instelling daarmee ontlast. Hoe horkerig is het om dan vervolgens met dit soort regels te komen?’
Uitzonderlijke situatie
We waren verbaasd en verontwaardigd vanwege de kortzichtige blik van deze ‘beleidsmakers’. Het onvermogen om na te denken vanuit verschillende gezichtspunten, om van een uitzonderlijke situatie de uitzonderlijke gevolgen te overzien en te beseffen dat in zo’n situatie de regelgeving die eerder gold nu (tijdelijk) niet kan gelden.
Eigen kamer
Het is regeren met de portemonnee in plaats van met compassie en inlevingsvermogen in de cliënt, voor de gehandicaptenzorg. Verwanten hebben door het mee naar huis nemen van hun naaste ook de mensen in de instelling tijdens de coronatijd ontlast. Dan past deze maatregel niet. Bovendien is het zijn of haar kamer, ze betalen er een bijdrage voor aan het CAK en hun eigendommen staan er. Ze kunnen in theorie elk moment (mits getest etc.) weer terug.
Vertrouwde omgeving
De eigen plek in de vertrouwde groep met bekende medebewoners kan en mag in deze crisisperiode toch niet zomaar komen te vervallen. Voor EMB’ers die vaak moeilijk begrepen worden is het heel belangrijk dat er een vertrouwd en bekend zorgteam is. Vaak is dit een lange zoektocht geweest.
Een woonplek bij een zorgaanbieder is niet zoiets als een kamer in een ziekenhuis of een hotelkamer. Er wordt tenslotte altijd over ‘de woning’ gesproken. Je hebt een kamer in de woning bij de zorgaanbieder.
CAK
Als Zorgverzekeraars Nederland dit beleid wil doorvoeren dan zijn ze hopelijk wel zo beleefd om het CAK op te dragen de eigen bijdrage terug te storten. Ook is het dan voor de hand liggend dat ZN de zorgkantoren opdracht geven de ZIN (zorg in natura) bekostiging per direct te wijzigen in een PGB. We zitten er niet op te wachten maar als je A zegt moet je de consequenties ook nemen.
Update
Nu een jaar later, blijkt ……
Geen abonnement bij de NRC?
Lees het krantenartikel dan hier terug.