Op deze pagina leest u meer over

Reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie is een natuurgeneeswijze die uitgaat van de behandeling van heel de mens: lichaam, geest en ziel worden als een eenheid beschouwd. Een behandeling is altijd een totaalbehandeling, met als belangrijkste effect een intense ontspanning.
Elk gebied op de voetzool staat in relatie met bepaalde lichaamsdelen, organen, hoofd, spieren of gewrichten. De reflexzones worden met duim en vingers bewerkt, waardoor er een betere doorbloeding en zenuwstimulering van het corresponderende lichaamsdeel is.

Door deze gebieden te masseren, worden de betreffende lichaamsdelen gestimuleerd en gesterkt. Het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt hierbij optimaal bevorderd. Er ontstaat herstel van het natuurlijke evenwicht binnen de grenzen van het lichaam. Wat in aanleg niet aanwezig is, kan niet verholpen worden. De reflexpunten op de handen worden gemasseerd ter ondersteuning van de voetreflexzonetherapie. De behandeling geeft vooral veel ontspanningseffecten op zintuiglijk niveau.

Meer lezen

www.vnrt.nl: op deze website vind je informatie over de therapie, therapeuten, klachtenregeling en vergoedingen.

Snoezelen

Snoezelen is een activiteit die in de praktijk voor de zorg voor kinderen en mensen met ernstige meervoudige beperkingen is ontwikkeld. Snoezelen is een samentrekking van de woorden doezelen en snuffelen. Doezelen verwijst naar het ontspannende en rustgevende van de activiteit. Snuffelen is meer dynamisch en gericht op het exploreren van de omgeving.

Snoezelen is geen therapie, maar vooral gericht op ontspanning en op het maken van contact in een aangename, zinnenprikkelende omgeving. Alle zintuigen worden aangesproken door middel van licht, gevoel, geluid, smaak en tast.

Snoezelen  is met speciale snoezelruimtes ontstonden uitgerust met (muziek)waterbed, bubbel-units, vloeistofprojector, sfeerlicht van lichtslingers tot discoballen en blacklight, ballenbad, zitzakken en matrassen.

Shantalamassage

Shantalamassage is een ontspanningsmassage die tot doel heeft het contact tussen kind en ouder zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het is oorspronkelijk een Indiase vorm van totale lichaamsmassage voor baby’s.

In Nederland is de massage voor oudere kinderen en volwassenen met en zonder handicap. Bij oudere kinderen en volwassenen wordt de massage over de kleren heen gegeven zonder contact te verliezen. Het belangrijkste is de kwaliteit van de aanraking en de aandacht naar de ander toe; tijdens de massage wordt de volledige aandacht gegeven.

Kinderen en volwassenen met EMB die niet of moeilijk via taal kunnen communiceren, hebben soms nare ervaringen opgedaan met aanraken. Ze vertrouwen de aanraking niet meer en voelen zich onveilig. Voor sommigen is de dagelijkse verzorging erg onplezierig, omdat zij geen controle hebben over de situatie. Door de massage kan je op een heel basaal niveau in contact komen met elkaar en iemand laten voelen dat je hem accepteert zoals hij is. Hierdoor schep je een veilige situatie. De massage geeft een intensief contact en maakt je bewust van de manier waarop je iemand aanraakt. Het is tevens een manier van bejegenen.