De ontwikkeling van kinderen gaat heel geleidelijk. In de tijd van baby tot kleuter ontwikkelt een kindje basisvertrouwen. Het leert al doende: met zijn zintuigen en zijn groeiende motorische mogelijkheden verkent het de wereld om zich heen. Geborgenheid, lichamelijk welbevinden en een eerste verkenning van de wereld vanuit veiligheid staan centraal. Het jonge kind ontwikkelt zich vanzelfsprekend.

Ontwikkeling en EMB

Kinderen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) ontwikkelen zich niet vanzelf. Ze lopen snel een grote achterstand op. Veel meervoudig complex gehandicapte kinderen hebben lichamelijke problemen die hun gevoel van welbevinden sterk aantasten. Ze verblijven vaker in ziekenhuizen en ondergaan medische ingrepen. Verkennen van de wereld wordt bemoeilijkt door (zware) motorische belemmeringen. Vaak worden visus- en gehoorstoornissen later onderkend. Eten van vast voedsel levert dikwijls problemen op. De communicatie verloopt moeizaam.

Communicatie met de buitenwereld

Als ouder leef je vaak in onzekerheid. En als je kindje zichtbaar gehandicapt is, begint de opgave van acceptatie van de handicap van je kind. Dat is een heel proces. Daarnaast krijg je als ouder veel te maken met de medische wereld en allerlei andere deskundigen. Dit vereist mondigheid om gehoord te worden en antwoord te krijgen op je (vele) vragen. Duidelijk communiceren is hierbij van groot belang. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Lees verder op deze site bij Meervoudig ondersteund