Ga naar hoofdinhoud

(foto: Kröller-Müller Museum)

Het verkennen van een museum met iemand die moeite heeft met taal of niet kan spreken, is nogal een uitdaging. Want hoe deel je gevoelens, observaties en vragen zonder woorden? Precies daarom is er nu de Museum-pictokaart.

Deze gratis kaart, ontwikkeld door EMB Nederland en ISAAC-NF en mede mogelijk gemaakt door de Museumvereniging, opent deuren voor museumbezoekers die ondersteunende communicatie nodig hebben.

Maar wat is de Museum-pictokaart en hoe werkt het?

Het is een A4-formaat kaart met kleurrijke pictogrammen die verschillende woordcategorieën vertegenwoordigen, van persoonlijke voornaamwoorden tot werkwoorden tot zelfstandige naamwoorden. Door simpelweg de juiste picto, letters of cijfer(s) aan te wijzen, kunnen niet-sprekende individuen actief deelnemen aan het gesprek en hun ervaringen delen tijdens het museumbezoek. Je kunt de kaart hier gratis downloaden.

English version

De kaart is niet alleen voor de bezoekers.

Museummedewerkers en begeleiders kunnen ook profiteren van het modelleren, waarbij ze de communicatie ondersteunen door de pictogrammen te gebruiken en zo de interactie te versterken. Dit verlaagt de drempel voor contact en vergroot de betrokkenheid van de bezoeker.

Voor wie is de Museum-pictokaart bedoeld?

In eerste instantie voor mensen met communicatieve beperkingen, maar ook voor nieuwkomers of mensen met autisme of dementie. De reacties op dit initiatief zijn overweldigend positief, wat aantoont hoezeer het de behoeften van verschillende mensen vervult.

“De reacties van naasten (mantelzorgers, docenten, begeleiders) zijn eigenlijk altijd positief en opgelucht. Het is fijn om te zien dat je kind, echtgenoot, vriend mee kan doen. Dat zorgt ervoor dat zij ook meer genieten. En dat het normaal is om zoveel mogelijk rekening te houden met elkaar.”

Anita Gosschalk Liemburg, kunsthistorica,videocoach, VTS trainer & coach, museumdocent

Waarom zou je als museumbezoeker de Museum-pictokaart gebruiken?

Omdat het je in staat stelt gedachten, gevoelens en observaties te delen, zelfs zonder gesproken taal. Het maakt het museumbezoek inclusiever en verrijkt de ervaring voor iedereen die betrokken is. Met de Museum-pictokaart wordt het museum niet alleen een plek van kunst en geschiedenis, maar ook van verbinding en begrip. Deze musea begrijpen dat; lijst musea met Museum-pictokaart

VN-verdrag voor de rechten van de mens.

Communicatie tijdens een museumbezoek is een fundamenteel recht, zoals vastgelegd in het VN-verdrag voor de rechten van de mens. Hoewel er veel aandacht is besteed aan fysieke toegankelijkheid, blijft toegankelijke communicatie achter. De Museum-pictokaart vult deze lacune perfect op, bedoeld voor een breed scala aan mensen met communicatieve uitdagingen, van afasie tot autisme tot dementie.

Mede mogelijk gemaakt door de Museumvereniging

Back To Top