Skip to content

Hoe richt je de zorg rondom iemand met een (zeer) ernstige meervoudige beperking zo in dat samenwerking goed verloopt? Niet alleen tussen ouders en zorgprofessionals, maar ook met broers en zussen, vrijwilligers, buren en ervaringsdeskundigen. Die vraag staat centraal in de nieuwe gids Verbindend werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De gids is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tranzo, Tilburg University) in opdracht van VWS, en gebaseerd op onderzoek in de praktijk.

Het netwerk van mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking speelt een onmisbare rol in hun leven, maar ook in de zorg en ondersteuning die aan hen geboden wordt. De unieke kennis, ervaringen en inzichten van naasten, buren, vrijwilligers, zorgprofessionals maar ook van andere mensen met een verstandelijke beperking kunnen elkaar aanvullen en helpen om kwaliteit van leven en zorg nu en in de toekomst te borgen. Een belangrijke voorwaarde is respect voor en kennis van elkaars behoeften en rollen, zodat iedereen een waardevolle bijdrage kan leveren.  

De gids ‘Verbindend werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’ biedt tips,  inzichten en aandachtspunten waarmee de samenwerking kan worden verbeterd.De resultaten uit deze gids zijn gebaseerd op onderzoek gericht op volwassenen met een verstandelijke beperking die professionele zorg ontvangen. 

Lees de gids .

Back To Top